Slaapstoornissen: oorzaken, gevolgen en interventies

19 apr. '23, 09:30–16:40Hotel en Congrescentrum de ReeHorst, Edevanaf190

Ziekte, pijn en onrust kunnen de nachtrust verstoren. Terwijl (chronisch) zieke of kwetsbare mensen juist goed moeten slapen. Slaap versterkt het immuunsysteem, ondersteunt bij een genezingsproces en verkleint het risico op hersenaandoeningen zoals depressie, een beroerte en dementie.

Belangrijke rol bij signaleren van slaapproblemen

Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten spelen een belangrijke rol bij het signaleren, voorkomen en verhelpen van slaapproblemen.

Maar waar moet je op letten? Hoe kom je erachter welke oorzaak er aan ten grondslag ligt en welke interventies kun je inzetten? Tijdens dit congres zullen slaapexperts zoals Eus van Someren je er van alles over vertellen.

Programma 'Slaapstoornissen: oorzaken, gevolgen en interventies'

Prof. dr. Eus van Someren, hoofd afd. Slaap & Cognitie, Nederlands Herseninstituut, Amsterdam spreekt over de 'Hersenmechanismen van slapeloosheid'. Daarnaast zijn er sprekers en workshops over o.a. onderwerpen als slaapapneu, Slaapstoornissen en psychische aandoeningen, dromen en nachtmerries, slaapstoornis bij ADHD en slaapstoornissen met mensen met dementie.

Na afloop van het congres over slaapstoornissen weet je als verpleegkundige, verzorgende en/of verpleegkundig specialist:

  • Welke hersenmechanismen een rol spelen bij slapeloosheid
  • Wat de belangrijkste aanbevelingen uit de Richtlijn zorg voor gezonde slaap en zorg bij slaapproblemen (sept. 2021) zijn
  • Wat de kenmerken zijn van slaapapneu
  • Wat je kunt doen bij nachtelijke onrust bij mensen met dementie
  • Welke interventies je kunt inzetten bij ADHD-gerelateerde slaapproblemen
  • Hoe je erachter komt of en welke psychische problematiek er aan ten grondslag ligt
  • Wat de voordelen zijn van een powernap
  • Hoe je iemand met nachtmerries kunt helpen


Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V, het VSR en de NVvPO voor 5 punten.