Nationaal Congres Evenementen 2023

3 apr. '23VVV Alkmaar, Alkmaar

Het Nationaal Congres Evenementen en uitreiking van de Nationale Evenementenprijs vindt plaats op 3 april 2023 in Alkmaar.

Strijd voor een plek op de evenementenkalender

Evenementen zorgen voor levendigheid, reuring en bekendheid én maken een stad aantrekkelijk om in te leven. Maar evenementen hebben ook effect op leefbaarheid.

Schaarste op de evenementenkalender dwingt gemeenten om keuzes te maken. Zo zet men het liefst evenementen op de kalender die de gemeente (maatschappelijk) meer opleveren dan ze kosten. Diversiteit van het aanbod is ook belangrijk wil je iedere inwoner tenminste een keer per jaar een evenement aanbieden dat hij of zij leuk vindt.

En dan moeten evenementen vanuit een citymarketingperspectief ook nog het verhaal van de stad versterken. Kortom: de strijd om de evenementenkalender is in alle hevigheid losgebarsten en is het thema van het Nationaal Congres Evenementen 2023 in Alkmaar.

Nationale Evenementenprijs 2023

Sinds 2014 is de uitreiking van de Nationale Evenementenprijzen onderdeel van het programma. Gezien de voor de evenementensector bijzondere corona jaren, zijn deze in 2020, 2021 en 2022 niet uitgereikt. Dit jaar organiseert de Stichting Nationale Evenementenprijzen de uitreiking wél weer. Met de prijzen wil de stichting een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het vakgebied.

Het Nationaal Congres Evenementen 2023 wordt georganiseerd door Respons in samenwerking met gastgemeente Alkmaar, Alkmaar Marketing en de Stichting Nationale Evenementenprijzen.

Beeldbepalende evenementen in Alkmaar

Alkmaar is de centrumgemeente van Noord-Holland-Noord en dat is ook terug te zien in het evenementenaanbod. De kalender biedt een grote diversiteit aan grote en kleine evenementen.

Kaasmarkt Alkmaar

De Kaasmarkt is het bekendste evenement en trekt bezoekers uit de hele wereld. Er zijn echter meer Alkmaarse beeldbepalende evenementen. Wethouder Robert te Beest: “Evenementen zorgen voor leven en sfeer in de gemeente en hebben een positieve invloed op de economische vitaliteit.

Alkmaar Ontzet 450 jaar

Niet alleen bezoekers, maar ook onze bewoners zijn een belangrijke doelgroep. In 2023 herdenken en vieren wij Alkmaar Ontzet 450 jaar. Dit doen we met evenementen die voor en door de bewoners worden georganiseerd zodat ook op die manier een mooie verbinding met elkaar ontstaat.”

Alkmaar Evenementenstad

Ger Welbers, directeur Alkmaar Marketing: “Daarnaast heeft Alkmaar enkele onderscheidende, kwalitatieve en authentieke evenementen die het verhaal van Alkmaar vertellen, de zogenaamde 'etalage' evenementen. Hier zijn we bijzonder trots op! De evenementen zijn, naast uniek, ook verspreid over het hele jaar heen. En vinden niet alleen in de stad plaats, maar ook in ons landelijk gebied.”

Het optreden als gaststad voor het Nationaal Congres Evenementen 2023 past bij de ambities van Alkmaar om zich nadrukkelijker te profileren als belangrijke evenementenstad.

Kom ook naar Alkmaar

Kom ook naar het Nationaal Congres Evenementen 2023 in Alkmaar. Het is dé ontmoetingsplek voor eventprofessionals. Onder de deelnemers bevinden zich onder andere organisatoren, evenementlocaties, toeleveranciers en medewerkers van overheden en marketingorganisaties. Daarnaast kun je ook de prachtige stad Alkmaar bezoeken.