Complementaire Zorg en Leefstijl

6 jun. '24, 09:30–16:30Hotel en Congrescentrum de ReeHorst, Edevanaf190

Er zijn veel complementaire zorg- en leefstijlinterventies die je als verpleegkundige in de reguliere zorg kunt inzetten bij je patiënten en cliënten. Maar hoe weet je welke en hoe doe je het op een veilige manier?

Er zijn veel interventies die je complementair (aanvullend) in de reguliere zorg kunt inzetten bij je patiënten en cliënten. En dat wordt in steeds meer zorginstellingen gedaan. Inmiddels hebben diverse complementaire behandelingen een wetenschappelijke basis verworven, wat aantoont dat ze veilig en effectief zijn. Daarnaast zijn er toepassingen waarvan de werkzaamheid onderzocht wordt en zijn er interventies die zorgverleners gewoon inzetten, simpelweg omdat ze troost bieden of de pijn verlichten.

Wetenschappelijke inzichten leren ons tevens dat door middel van leefstijlinterventies ziekten behandeld kunnen worden, en mogelijk het gebruik van medicatie verminderd kan worden. Zelfs kleine aanpassingen in de leefstijl kunnen invloed hebben op het verminderen van symptomen bij patiënten.

Welke interventie(s) je toepast, hangt mede af van de behoefte van de zorgvrager. Wat is jouw rol als verpleegkundige in dit verband? Kun je de leefstijl van je patiënt of client beïnvloeden en zo ja, hoe? Welke complementaire interventies kun je inzetten bij mensen met dementie, neurologische aandoeningen of kanker? Tijdens dit congres gaan we in op deze en andere vragen.

Na afloop ben je op de hoogte van:

  • wat jouw rol als verpleegkundige is als het gaat om leefstijl en complementaire zorg
  • wat de toegevoegde waarde is van complementaire zorginterventies bij dementie
  • hoe groot het belang is van leefstijl bij hartproblemen
  • welke complementaire zorg- en leefstijlinterventies je kunt inzetten bij neurologische aandoeningen
  • hoe je mensen met diabetes kunt helpen bij het maken van gezonde voedingskeuzes en bij het veilig afbouwen van medicijnen
  • welke eenvoudige complementaire interventies je direct kunt inzetten op je werk
  • hoe je ervoor kunt zorgen dat de door de oncologiepatiënt gewenste aromazorg veilig en verantwoord gebruikt kan worden
  • waarom luisteren naar muziek na een CVA zinvol is