Back to Bach

24 sep. '23, 15:00–16:30MAASTRICHTvanaf15

Altvioliste Kaat Schraepen neemt je mee op een ontdekkingsreis van Bach tot Reger tot Hindemith. Hoe heeft Bach zijn stempel op deze componisten van het begin van de 20ste eeuw gedrukt en hoe wordt Bach gecombineerd met de artistieke vrijheid van de componisten van de vorige eeuw? Ontdek dit tijdens het solo recital 'Back to Bach', waar muziek afgewisseld met sprekende metaforen u naadloos van de ene naar de andere componist meeneemt. Een concert in intieme setting in hartje Maastricht!

De Belgische altvioliste Kaat Schraepen (2000) voelde zich meteen aangesproken toen ze de diepe en warme klank van de altviool hoorde en besloot op 7-jarige leeftijd deze passie te volgen. Doorheen de jaren werd ze geprezen voor haar oprechte interpretaties als een echte verhalenverteller, haar rijk palet aan klankkleuren en haar grote expressiviteit. Ze behaalde in 2023 haar masterdiploma bij Mikhail Zemtsov aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.

Als prijswinnaar van verschillende nationale en internationale competities verschijnt Kaat Schraepen als één van de meest noemenswaardige altviolisten van haar generatie. Ze wil graag de altviool als solo-instrument op de kaart zetten, daarom volgt ze masterclasses bij vermaarde maestro’s overal in Europa. Haar voorliefde voor het creëren van inventieve programma’s en projecten met een rode draad, maken dat ze open staat voor een breed repertoire, gaande van klassieke tot hedendaagse muziek. 

Tijdens deze muzikale reis zal altvioliste Kaat Schraepen je leiden doorheen het enigma van Johannes Sebastian Bach als inspiratie voor de muziek van de 20e-eeuwse Paul Hindemith en Max Reger. Wat verbindt deze werken met Bachs werken die 200 jaar eerder geschreven werden? Wat maakt dat deze componisten zo dicht en tegelijk ook zo ver van elkaar staan? En hoe maakt de verbinding met Bach hun muziek toegankelijker dan eerst gedacht? De korte intermezzo’s van metaforen die het dagelijks leven weerspiegelen zetten de componisten hun gelijkenissen alsook hun verschillen in de verf. Dit programma neemt het publiek mee doorheen het verhaal en wijst zo uw oren de richting naar een nieuw perspectief.